Egylakásos kaputelefon telepítési példa

kaputelefon-rendszer

A Hikvision legújabb szériájú kaputelefonjai az előző szériához viszonyítva nagyon sokat fejlődtek. Ezt tükrözi a telepítés és programozás egyszerűsége is. Általános konfigurációk az 1, 2 4 lakásos kiépítések.

Az egylakásos kiépítéshez nem csak egy kültéri és egy beltéri egység szükséges. Elsősorban fontos meghatározni, hogy milyen vezetékezést, tápellátást és kiegészítőket szeretnénk használni. Általánosságban elmondható, hogy 3+1 fajta vezetékezést és 3 féle tápellátást szoktunk alkalmazni:

  • csak UTP vezetékezés, PoE távtáplálás
  • 2 vezetékes rendszer, távoli tápellátás
  • Külön vezetékes tápellátás + UTP vagy Wifi
  • Helyben történő tápellátás + UTP vagy Wifi

A legelső esetben az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

  • 1 db beltéri egység
  • 1 db kültéri egység és esővédő
  • 1 db PoE switch
  • UTP kábel + csatlakozók

Opcionális kiegészítők:

  • 1 db mágneszár
  • 1 db tápegység
  • 1 db kilépőgomb
  • 1 db nyitásérzékelő
  • 1 db SD-kártya
hikvisin 1 lakásos alapszett 1 db beltéri egységgel.
1 lakásos komplett szett

Ebben az esetben – ha nem használunk mágneszárat -, akkor gyakorlatilag csak az UTP vezetékkel kell összekössük a rendszert:

Telepítési minta mágneszár nélkül – Saját tápellátással rendelkező kapu (gépkocsibejáró) ez esetben is vezérelhető

A helyi hálózatba is beköthetjük, ez esetben internetet adva a rendszernek már a mobiltelefonunkon is csöröghet a rendszer. Mágneszár használata esetén a nyitózár tápellátásáról is gondoskodnunk kell. Ez esetben így módosul a rendszer:

Mágneszáras kialakítás

Gyakran előfordul, hogy az ajtó nyitvamarad, esetleg nyomógombbal szeretnének kifelé haladni is. Ez sem megoldhatatlan, hiszen az előkészített bemenetek rendelkezésre állnak. A gomb megnyomásakor a megadott ideig az ajtó nyitható. Amennyiben kitámasztják az ajtót, úgy a nyitásérzékelő jelzésére riasztást tudunk generálni. Gépkocsikhoz a kapumotor is elindítható (a kapu kell bemenettel rendelkezzen), melyhez csak egy pár vezeték kiépítése szükséges. Ez esetben a kapumotornak saját tápellátása van.

Teljes kiépítési vázlat

Az elvi vázlat mellett megmutatjuk a csatlakozósori bekötéseket is:

Kilépőgomb bekötése
Nyitásérzékelő bekötése
Mágneszár bekötése

Sokszor előfordul, hogy egyik vagy másik eszköznek nem lehet vezetékes adatcsatlakozást biztosítani, így Wifi-n keresztül kell megoldani a kapcsolatot. Természetesen erre is van lehetőség. Itt azért felhívjuk a figyelmet, hogy kültéri egység esetén csak tényleg nagyon szükségszerűen alkalmazzuk ezt a lehetőséget, mivel ez egy instabilabb csatlakozás lehet. Nagyban függ a Wifi adó teljesítményétől, a sugárzott jel minőségétől és a környezeti tényezőktől – környék egyéb Wifi-s eszközei.

A 2 vezetékes rendszerek működése gyakorlatilag megegyezik a „normál” UTP kábelen üzemelő rendszerekkel. Itt nagy előny, hogy a – jó minőségű – régi 2 vezetékes kaputelefon rendszer hálózata használható, így csökkentve a költségeket, ami tetemes is lehet egy emeletes épólet esetében. A rendszer további előnye, hogy a mágneszár működtetéséhez szükséges áramellátást is ezen a 2 vezetéken lehet biztosítani. Elvi vázlata:

Amint a fenti példa is mutatja, a rendszer becsatlakoztatható az IP hálózatba, amin keresztül internetet biztosítva lehet mobiltelefonra is jelezni. Nem feltétlen szükséges a disztribútor egységen keresztül internet elérést biztosítani a rendszerhez, ezt megtehetjük beltéri egységenként (lakásonként) Wifin keresztül is. Minden lakó a saját internetelérését használhatja, függetlenül a többi lakótól.

Az IP csatlakoztatás további előnnyel is jár. Nem kötelező a teljes rendszert 2 vezetéken használni, innentől a 2. generációs IP eszközök is használhatóak. Minden eszközünk összehangolható, így a kaputelefon videóképe a rögzítőre is menthető, a portaszolgálat mindent kezelhet egy felületen.

Természetesen a 2 vezetékes moduláris rendszer bővíthető további nyomógombokkal, beléptető kártyaolvasókkal, kódzárakkal, kijelzőkkel.

Mivel a kaputelefonok számos összeállításban kiépíthetőek, így a teljesség igényétől eltekintenénk. Minden rendszert a körülményekhez igazítva kell kialakítani, ebben nyújtunk segítséget. Kaputelefon rendszereinkről bővebb információkat itt talál: https://ipkaputelefon.hu

Keressen minket bizalommal!

IPkaputelefon.hu