Site icon Vagyonvédelmi Magazin

Segédlet Hikvision eszközök e-mail küldésének beállításához.

1. GMAIL FIÓK BEÁLLÍTÁSAI

Két módon lehet GMail fiókban SMTP levélküldést engedélyezni Hikvision eszközök számára:

Kevésbé biztonságos alkalmazások engedélyezésével
Nem túl biztonságos megoldás. Amennyiben a kamerában, vagy a rögzítőben használt jelszót illetéktelenek megszerzik, a jelszóval be tudnak jelentkezni a fiókba.

Alkalmazásjelszavak használatával
Ez a javasolt, biztonságos megoldás, aminek részleteit a továbbiakban kifejtjük.
1.1 Alkalmazásjelszó beállítása

Célszerű egy olyan fiókot létrehozni, amely csak és kizárólag a eszközök e-mail küldésére szolgál (pl.: smtpcamera@gmail.com).

Miután a fiókot létrehozta, a Bejelentkezés és biztonság menüben (https://myaccount.google.com/security) a Bejelentkezés a Google-ba résznél Jelszó és bejelentkezési módszer modulban a Kétlépcsős azonosítás gombra kattintva társítson egy telefont a fiókhoz (ennek segítségével későbbi új helyen történő bejelentkezéskor a telefonra érkező visszaigazoló kód segítségével lehet csak megerősíteni a bejelentkezést).

A telefonszám megadása után a telefonon kapott kóddal meg kell erősíteni a telefon regisztrációját.

Ha aktiválásra került a kétlépcsős azonosítás, akkor a Jelszó és bejelentkezési módszer modulban elérhetővé válik az Alkalmazásjelszavak menüpont.

Ebben a menüben vagy az Alkalmazás kiválasztása vagy a Válasszon eszközt legördülő menüből a Más (egyedi név) opció választásával megadható egy tetszőleges név az alkalmazásnak. Ha a név megadásra került, egy felugró ablakban sárga háttérrel megjelenik az a jelszó, melyet az eszközben meg kell adni hitelesítéskor. Érdemes a jelszót feljegyezni, ugyanis későbbi megtekintésre nincs lehetőség.

2. HIKVISION ESZKÖZ BEÁLLÍTÁSA

A Google aktuális protokollja szerint biztonsági okokból a GMail SMTP szerverei nem támogatják az SSL e-mail titkosítás, csak TLS használata engedélyezett. A következő Hikvision termékek támogatják a TLS titkosítást:

hálózati rögzítők (v3.4.2-es firmware verziótól),
hagyományos rögzítők (v3.4.4-es firmware verziótól),
TurboHD rögzítők (v3.3.3-as firmware verziótól),
PTZ kamerák (v5.3.10-es firmware verziótól),
fix kamerák (v5.4.0-ás firmware verziótól).

2.1 Kamerák beállítása

Amennyiben a kamera önállóan működik (rögzítő nélkül), a kamerában kell beállítani az e-mail küldés paramétereit. Nagyon fontos, hogy a Beállítások > Hálózati > Alapbeállítások > TCP/IP menüben az IP címen, hálózati maszkon és átjárón túl, első DNS szerver IP címe is meg legyen adva (8.8.8.8 használata javasolt elsődlegesnek, a router IP címe pedig másodlagosnak).

Az e-mail küldés paraméterei a Beállítások > Hálózati > Speciális beállítások > Email menüpontban állíthatóak be.

Amennyiben a paraméterek helyesen kerültek beállításra, a címzettek megadása után a gombbal egy teszt üzenet kiküldésére van lehetőség az első címzett számára. Az eredményességet a felugró ablak azonnal visszajelzi. A teszt üzenet tartalma: „this is a test mail from Kamera”.

2.2 Rögzítők beállítása

Amennyiben a rögzítőhöz csatlakoztatott kamerákról, illetve a rögzítőről kell riasztásokat küldeni e-mailben, a rögzítőben kell beállítani az e-mail küldés paramétereit. Nagyon fontos, hogy a Beállítások > Hálózati > Alapbeállítások > TCP/IP menüben az IP címen, hálózati maszkon és átjárón túl, első DNS szerver IP címe is meg legyen adva (8.8.8.8 használata javasolt elsődlegesnek, a router IP címe pedig másodlagosnak).

Az e-mail küldés paraméterei a Beállítások > Hálózati > Speciális beállítások > Email menüpontban állíthatóak be.

Amennyiben a paraméterek helyesen kerültek beállításra, a címzettek megadása után a Teszt gombbal egy tesztüzenet kiküldésére van lehetőség az első címzett számára. Az eredményességet a felugró ablak azonnal visszajelzi. A teszt üzenet tartalma: „This e-mail is used to test whether your SMTP settings work.”

Nem minden firmware verzióban jelenik meg böngészős felületen a Teszt gomb (7600NI-I, 7700NI-I, 7600NI-E, 7700NI-E, 7600NI-K, 7700NI-K esetén v3.4.80 firwamre verziótól kezdődően támogatott), amennyiben nem jelenik meg, iVMS-4200 távoli konfiguráció javasolt, ott megtalálható a teszt gomb.

 

Szöveg és kép forrása: A Hikvision magyarországi disztribútora, a RIEL Elektronikai Kft.

Exit mobile version