Itt a nyár, indul a betörés-szezon!

Közeledik a nyár, a pihenés, nyaralás ideje. Az évnek ebben az időszakában megszaporodnak a betöréses lopások. A gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a betörők számára. Nagyon fontos tehát, hogy utazásának tervezése közben gondoljon otthona, értékei biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhesse a jól megérdemelt pihenést. Mit tehetünk vagyonunk védelmében? Biztonságtechnikai szakértőnk összeállítása segít számba venni a lehetőségeket.

  • A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a betörők számára. Megosztjuk úticélunkat, néhány fotót a készülődésről, és máris egyértelmű, hogy napokig nem leszünk otthon. Ne tegyük nyilvánossá, hogy nyaralni indulunk, és lehetőleg nyaralás alatt se posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk. Ügyeljünk rá, hogy bejegyzéseinket csak közeli ismerőseink láthassák, ennek érdekében vizsgáljuk felül az adatvédelmi beállításainkat. Ha mindenképp meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.
  • Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.
  • A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol, így ha mozgást látnak, ők is felismerhetik a behatolás előtti „terepszemlézőket”. A betörők szinte mindig felmérik a terepet a konkrét behatolás előtt, így egy kis odafigyeléssel észre lehet venni őket már előre (az utcában többször lassan elhajtó, „nézelődő” autó, utcai árusok, állítólagos díjbeszedők, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál, stb.).
  • Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről. Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a behatolástól. A betörők villámgyorsan felmérik a sérülékeny pontokat, és azokon próbálkoznak. Sokszor egy bonyolultabb, jobb minőségű zárral inkább nem is bajlódnak, mert az könnyedén feltűnést kelthetne.
  • Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket. A kerékpár elhelyezhető akár az előszobában is a nyaralás idejére. Vagy vigyük magunkkal és egy jót tekerhetünk is a vízparton! 🙂 Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács, stb.
  • Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva. Ha aggódunk a lakás levegője miatt, inkább kérjünk meg valakit, hogy néha szellőztessen ki. A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.
  • Nem túl nagy befektetéssel szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami néha feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.
  • Ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban. A legjobb, ha megkérünk egy bizalmas ismerőst, hogy őrizze ezeket a hazatérésünkig. Ha erre nincs mód, akkor kedvező díjszabás mellett a bankok trezorjában is elhelyezhetjük, így nyugodtak lehetünk értékeink felől.
  • A lakásban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is. Elutazás előtt ellenőrizzük a lakásbiztosításunkat, mire terjed ki és befizettük-e az esedékes díjat.
  • Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad. Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat, melyeket egy kis műszaki érzékkel saját magunk is felszerelhetünk. Minden esetben javasoljuk, hogy a felszerelés előtt konzultáljon szakértővel, aki megállapítja az alaprajz alapján, hogy mennyi érzékelőre van szükség és azokat hová kell elhelyezni.
  • A riasztórendszer akkor a leghatásosabb, ha távfelügyelethez csatlakozik és a kivonuló szolgálat riasztás esetén meg is jelenik az ingatlannál. Ennek havidíja általában nem több egy kábel tv előfizetésnél (4600-6500 Ft / hó).
  • A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de csak akkor nyújt valódi védelmet, ha riasztórendszer is van mellette. Elriasztásként gyakran használják, de az igazi profikat nem tántorítja el. Riasztórendszerrel együtt viszont nagyfokú védelmet nyújt. Mindenképp ajánlott jó minőségű, HD felbontású kamerák beszerzése, hogy valóban azonosításra alkalmas felvételek készüljenek.
  • Végezetül meg kell jegyezni, hogy minden ingatlan más elrendezésű, éppen ezért gyenge pontjai is egyediek, egyedi védelmet igényelnek. Otthona, nyaralója teljes körű védelméért keressen fel felkészült biztonságtechnikai szakembert.

 

IPkaputelefon.hu