Hikvision kaputelefonok – melyiket válasszuk?

Tanácsok első kézből

melyiket
Melyiket válasszuk?

Építkezések és felújítások esetében sokan előre gondolkodva már előre kiépítetik a videós kaputelefonoknak a vezetékezést, áramellátást, viszont még nem választottak készüléket.

Ügyfeleink sokszor keresnek meg minket azzal, hogy már van vezeték kiépítve, de nem tudják melyik készüléket válasszák. Általánosságban elmondható, hogy érdemes a kivitelezés előtt tájékozódni, de ha nincs már lehetőségünk új vezetékeket elhelyezni, akkor egy kicsit körbehatároljuk a mozgásterünket és esetleg jönnek a kompromisszumok is. Szeretnénk egy átfogó képet adni, merre tud elindulni ez esetben.

Munkatársaink segítséget nyújtanak a megfelelő termék kiválasztásához, ehhez viszont néhány plusz információra lesz szükségünk. Lássuk melyek ezek, milyen kérdéseket szoktunk feltenni és általában merre mehetünk tovább, mi-mit befolyásol?

Alapkérdések

  • Van-e már vezeték kiépítve?
  • Milyen szolgáltatásokat szeretnének használni?
  • Mennyi ajtót, kaput szeretnének nyitni?
  • Mennyi beltéri és kültéri egységet szeretnének használni?
  • Szerelési lehetőségek

Van-e már vezeték kiépítve?

Amennyiben már az elővezetékezés megtörtént, úgy fontos, hogy milyen vezeték lett elhelyezve és az honnan, hová vezet. A legtöbb esetben az alábbi vezetékekkel találkozunk:

  • UTP: cat5, cat5e, cat6
  • X*0,22 riasztó vezeték (X a vezetékek száma)
  • 0,75-1,5 MBCU vezeték

UTP vezeték esetén viszonlag könnyű helyzetben vagyunk, ez már egy jó döntésnek bizonyulhat. Ez esetben használhatóak a 2 vezetékes IP és analóg, 4 vezetékes analóg, és a 8 vezetékes PoE IP rendszerek is. Egyedül a plusz eszközök tápellátása válik kérdésessé. 2 vezetékes rendszert a fenti vezetékekkel szinte mindig ki lehet építeni, természetesen figyelembe véve a vezeték keresztmetszetet és a távolságokat. Riasztórendszernek szánt vezeték nem épp ideális választás, de ez esetben használhatóak a 2 vezetékes analóg és IP rendszerek, illetve a 4 vezetékes analóg kaputelefonok is.

UTP cable color

2 vezetékes használata esetében a modernebb az IP rendszer, amely már távoli élőképet és nyitást is tud biztosítani. Fontos megjegyezni, hogy itt tud a kültéri egység tápellátást biztosítani külső egységnek, pl.: érintésmentes nyitógomb, mágneszár. Jelenleg 2 alapváltozatban érhetőek el a 2 vezetékes IP rendszerek. Pont-Pont összeköttetésben (DS-KIS703-P*), és disztribútor egységesben (DS-KIS702**).

Előbbi esetében a kültéri egység és a beltéri egység közvetlenűl van összekötve. Itt korlátozottabb bővítési lehetőségünk van (+ beltéri egység csak külön megvásárolható disztribútor egyéggel), illetve nem használható kódos és RFID kártyás beléptetés, viszont lehetőségünk van a kültéri egységről levenni a 12V DC egyenáramot mágneszár használatához. Kétségkívül egy nagyon praktikus rendszer, amely képes mobiltelefonos applikációba is küldeni a hívást, ahonnan nyitni is tudjuk a 2 kimenetre kötött kapukat, ajtókat és a csomagba mellékelt eszközökkel süllyesztve és felületre szerelhetően is elhelyezhető. A rendszer áramellátása a beltéri egységtől történik dugasztáppal.

* DS-KIS703-P rendszer 2023 január 1-el megszünt, jelenleg nincs utódja!

** DS–KIS702 rendszer utódja 2023. január 1-el a DS-KIS703Y jelzésű model.

MBCU cable
MBCU

A második esetben egy disztribútor egység kerül beépítésre az eszközök közé (kültéri(k), beltéri(k)), amelyet úgy kell elképzelni, mint egy switch-et. Innen kell árammal ellátni a rendszert, ami egy 230VAC/24VAC transzformátor szokott lenni általában. Ez a 2 vezetékes rendszer a moduláris társasházi rendszer alapja, amely alapesetben családi házakhoz is feltehető és szinte szabadon bővíthető lakásszámmal és funkciókkal. A nagy sikerű kódos és RFID kártyás beléptetést külön modulként hozzáilleszthető a rendszerhez. Ezen kívül jó néhány plusz modul is elérhető. Az alapesetben felületre szerelhető modell süllyesztőkeret megvásárlásával falsíkba helyezhető. A moduláris rendszer legnagyobb előnye, hogy 1 lakásos rendszertől,akár 500 lakásig bővíthető, több kültéri egység csatlakoztatható és lakásonként több beltéri egységgel (1+5), portaszolgálati opciókkal is felruházható. Nem mellékes, hogy a normál IP-s moduláris rendszerelemekkel is bővíthető. A DS-KIS702Y-es szett előnye, hogy felületre szerelhető az alapszett, de süllyesztő keret vásárlása esetén falsíkban is felszerelhető. Felületre szerelés esetén szükséges esővédő vásárlása is.

2 vezetékes analóg rendszer esetében (pl.: DS-KIS101) lehetőségünk van 2 kimeneten kaput/ajtót nyitni és 12V DC (egyenáram) tápellátást is biztosítani. Hátránya, hogy nem alkalmas távoli (mobilos) vezérlésre, illetve nem érhető el érintőképernyős beltéri egység. Előnye a programozásmentes telepítés, 1 db külső kamera (analóg) csatlakoztathatósága beltéri egységenként, és a ColorVu színes éjszakai képet biztosító kamerája. A tápellátás a mellékelt konnektorba dugható 48V-os tápegységgel történik az első beltéri egységnél.

Hikvision DS-KIS101 2 vezetékes analóg kaputelefon
DS-KIS101 analóg rendszer

A 2 vezetékes rendszerek esetében is mindig figyelembe kell venni a vezetékek keresztmetszetét, miőségét és a távolságokat.

A 4 vezetékes analóg rendszerek (DS-KIS20X széria) esetében használhatóak az UTP kábelek és a risztórendszerbe szánt vezetékek is a fenti feltételeknek megfelelően. Ezek a rendszerek lassan kifutóban vannak. Előnyük, hogy egyszerűen, gyorsan, programozásmentesen telepíthetőek és idősek számára is egyszerű a kezelésük. Hátrányuk, hogy nem érhető el hozzájuk érintőképernyő, távoli elérés és csak 1 kimenettel rendelkezni ajtó/kapunyitáshoz, melyeknek nem biztosítják az áramellátást. Mágneszár használata esetén szükséges annak külön helyi tápellátást biztosítani. A rendszer áramellátása a beltéri egyégnél történik, ahonnan további beltéri egységek is leágaztathatóak és beltéri egységenként plusz analóg kamera képe is megjeleníthető kitekintés céljából. Kedvelt, kedvező árú belépő típusok érhetőek el.

Az UTP kábelt használó IP készülékek esetében nagyon nagy palettából választhatunk és szinte korlátlan variációk állnak rendelkezésre. Egy – négy lakás esetén kompakt megoldásokat találunk, ezen lakásszám felett a moduláris rendszerek jöhetnek számításba, szinte azonos módon és modulokkal, mint a fent említett 2 vezetékes társasházi rendszernél. A különbség ez esetben az, hogy nem disztribútor egységet használunk, hanem helyi vagy PoE switches tápellátást, illetve a főmodul és a beltéri egységek IP csatlakozással fognak rendelkezni. Itt jegyezzük meg, hogy a legtöbb esetben keresztezhető a moduláris 2 vezetékes és az IP rendszer, így a már kiépített rugalmasan konfigurálható.

Hibrid kaputelefon példa
Hibrid moduláris rendszer

Az IP rendszerek belépője egy egyszerű, de sok szolgáltatást nyújtó széria, a DS-KV6113-(W)PE1. Itt már elérhető az önálló üzem is, így beltéri egység nélkül akár csak a mobilunkra is jelezhet a kültéri egység, amely a „W” jelzésű változatban beépített Wifivel is rendelkezik. Bővebb információ az önálló üzemről itt érhető el. Ez a rendszer használata alapvetően 1 családi házhoz javasolt. Műanyag kültéri egysége 1 kaput vagy ajtót tud vezérelni. Mivel ezen rendszerek nem tudnak áramot kiadni, így gondoskodnunk kell mágneszár használata esetén annak tápellátásáról.

Nagyobb tudású készüléksorozat a DS-KV8x13-WME1. A legfontosabb különbségek:

  • IK08-as vandálbiztos, alumínium házas kültéri egység
  • 2 vezérlő kimenet (kis és nagykapu nyitás)
  • 1, 2 és 4 lakásos kivitel
  • Elérhető fém esővédő

Talán a legfontosabb, hogy itt már elérhetőek a többlakásos változatok is, melyek ideálisak ikerházaknál, vagy kisebb társasházaknál. Többlakásos változat esetén teljesen elszeparálhatóak egymástól a rendszerek (csak a kültéri egység közös), vagy akár függetlenül is használva egyes lakásokat lehetőséget tudunk biztosítani a lakások közötti kommunikációra is. Természetesen minden lakás a saját helyi wifijére felcsatlakoztatva a beltéri egységet, önállóan képes mobiltelefonhoz csatlakoztatni a rendszert, így elérhető a távoli kezelés, kapunyitással együtt. A DS-KV6 és KV8 sorozatokhoz egyéb eszközök is csatlakoztathatóak.

Távolságok

Rendkívül fontos az eszközök közötti távolság. IP egységek esetében – PoE távtáplálás esetén az elérhető maximális távolság 100 méter (esetenként 60m, 80m). A 2 vezetékes eszközök esetében ez 35-100 méter eszköztől és vezetéktípustól függően. A távolságok figyelembe vételét részletesen nem tárgyaljuk, olyan sok kombináció és lehetőség van. Fontos, mielőtt segítségünket kéri, derítse ki a vezeték típusát, keresztmetszetét. Ezek az adatok a vezeték szigetelésén fel vannak tüntetve. Díjmentes tanácsadásunk keretében segítünk az ideális megoldás megtalálásában.

Nincs még vezeték kiépítve?

Ez esetben nagyon jó helyzetben vagyunk. Általánosságban a legjobb döntés a cat5/6 UTP és egy „vastagabb” MBCU (1.5m2) páros/négyes behúzása. Ekkor szinte szabadon dönthetünk, milyen rendszert szeretnénk kiépíteni.

Milyen szolgáltatásokat szeretnénk használni?

Ez esetben már nagyon sok lehetőségünk van, amely azért némileg le is szűkíti a választást. A legáltalánosabb kérés, hogy kóddal is be lehessen menni. Elméletben az IP és a 2 vezetékes rendszerek tudnak fogadni külső kontaktusból nyitást, de ez nem túl elegáns megoldás. Kódzár funkció igénye esetén mindenképpen a moduláris rendszert szoktuk ajánlani, függetlenül attól, hogy hagyományos IP vagy 2 vezetékes lesz a rendszerünk.

Szintén sokszor igény, hogy kulcstartós vagy bankkártyás koronggal is be- (esetenként ki is) lehessen lépni az ingatlanba. Ez már több rendszer esetében is elérhető:

  • DS-KV6113-(W)PE1
  • DS-KV8x13-WME1 (x=1 1lakásos, x=2 2 lakásos, x=4 4 lakásos)
  • DS-KB8003-IMEx (x=1 IP, x=2 2 vezetékes)

További szolgáltatások:

  • Portaszolgálati kezelés
  • Riasztórendszerhez csatlakoztatás (AxPro)
  • Beépített riasztó használata (IP rendszerek esetén)
  • Hikvision kamerarendszer integráció
  • Kilépés kártyával, nyomógombbal, érintésmentes kapcsolóval
  • Digitális telefonkönyv – többlakásos épületeknél javasolt
  • Közvetlen lakáshívás

Ezen feladatokra is tudunk megoldást kínálni. Mivel a rendszerek a fentieknél sokkal többet is tudnak, így minden esetben az a legjobb, ha telefonon vagy e-mailben kérik ingyenes segítségünket, hogy megtaláljuk azt a rendszert, ami ideális az adott felhasználáshoz, nem mellesleg anyagilag is a legjobb választás.

Csomagajánlatok az induláshoz

Mivel a gyártó is felismerte, hogy sokszor nehéz a választás és nincs is minden „extra” funkcióra szükség, a rendszerek csomagban is elérhetőek. Mivel minden ingatlan más, a rendszerek néhány kivételtől eltekintve csak az alapműködést biztosító részegységekből állnak. Ügyfeleinket segítjük csomagajánlatok alatt az ajánlott termékekkel, így a kompatibilitás is megőrizhető, minimális az esély a nem megfelelő termékválasztásra. Természetesen munkatársaink segítenek összeállítani a megfelelő rendszert. Moduláris rendszer esetén kérjék segítségünket, mert a sok kombináció miatt bizonyos küszöbértékeket is figyelembe kell venni (pl.: főrendszer áramigénye)

Mennyi ajtót, kaput szeretnének nyitni?

Ez szintén egy alapvető kérdés, amelyet kibővítenénk néhány dologgal. Kiskapu használata esetén általában mágneszár használata a leggyakoribb. Itt figyelembe kell venni a mágneszár tápellátási lehetőségét a fent leírtak szerint. Lépcsőházak esetén mág síkmágnest alkalmazunk, amely a várható nagy forgalom miatt tartósabb működést eredményezhet. Itt jegyezzük meg, hogy jóval nehezebb ajtót kell zárva tartani, így indokolt a síkmágnes alkalmazása. Családi házakhoz általában elég a hagyományos mágneszár.

Gépjármű vagy garázsajtó/sorompó vezérlése esetén egyszerűbb a dolgunk. Ezen berendezések 99%-a rendelkezik vezérlő bemenettel, így nem szükséges a kaputelefon oldalról külön tápellátást biztosítani, és ezen eszközök saját áramellátással rendelkeznek. Figyelembe kell venni, hogy ha második kimenetre tesszük ezen bejáratokat, azok csak a beltéri egységről, mobilról és esetleg külön nyomógombról nyithatóak, RFID kártyával nem. Fő bemenetre rakva természetesen így is vezérelhetőek. Itt lehetőségünk lehet a kiskapu mágneszárját is ellátni árammal, természetesen figyelembe véve a feszültségigényeket.

Mennyi beltéri és kültéri egységet szeretnénk használni?

Általában a családi házak esetében 1 vagy 2 beltéri egységet és 1 kültéri egységet szoktunk alkalmazni. Azok, akik több bejárattal és/vagy több házrésszel esetleg emelettel rendelkeznek, lehetőségük van plusz kültéri és beltéri egységeket elhelyezni. Itt is nagyon fontos a vezetékezés figyelembe vétele. A moduáris 2 vezetékes rendszer esetében, ha azonos hálózatra kerülnek a disztribútor egységen keresztül az IP-s egységek, úgy azok minden további nélkül használhatóak.

2 vezetékes és IP csatlakozások
A 2 vezetékes és az IP eszközök összeköthetőek.

Szerelési lehetőségek

Szintén egy lényeges kérdés, hogy a kültéri egységek szerelése sülyesztve vagy falsíkra történik. Az előre összeállított csomagok falsíkra szerelhetőek, ez alól néhány kivétel van. Az egyik a DS-KIS703-P, amely sülyesztve vagy falsíkra is szerelhető a csomagban található sülyesztő kerettel, a DS-KIS602/703-as szettek, amelyek külön keret megvásárlásával sülyeszthetőek be, illetve a DS-KIS101-P szériából külön csomagként érhető el a felületre szerelhető és a sülyeszthető változat.

Az alábbi IP eszközök szerelhetősége:

  • Csak felületre: DS-KV6113-(W)PE1
  • Külön termékként elérhető a felületre és a sülyesztve szerelhető változat: DS-KV8x13-WME1

Mágneszárak

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy milyen mágneszárat válasszunk. A cikk itt érhető el. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb helyzetben a 12V DC mágneszárak használatosak. Ebből is 2 fajta, a normál és a memóriás. A kettő között a különbség, hogy a normál zár addig nyit, amíg áramot kap (kapcolási idő a kültéri egységtől), míg a memóriás csak egy impulzust és addig marad nyitva amíg a kaput vissza nem csukjuk. Áramellátások több pontról történhet, ez lehet egy 12V DC trafó (Mean Well HDR-30-12) ami a biztosíték táblában helyezhető el, vagy egy kültéri vízálló tápegység (Scharfer SCH-30-12) ami kint helyezhető el.

Segítünk

Mivel sok olyan fogalom van, ami a nagy többség számára ismeretlen, illetve sok esetben nincs is elképzelés arról merre induljunk, így munkatársaink segítséget nyújtanak már a tervezéskor. Vegy fel velünk a kapcsolatos és egyeztetünk egy időpontot, hogy telefonon végigbeszéljük a lehetőségeket. Természetesen a beállításban is segítségére leszünk. Keressen minket bizalommal a rendeles@ipkaputelefon.hu e-mail címen, illetve munkaidőben a +36 70 266 466 1-es telefonszámon. Jelenleg nyári nyitva tartással üzemelünk. Hétfőtől csütörtökig 9:00-15:00-ig, pénteken 9:00-14:00-ig.

IPkaputelefon.hu