DS-KIS603-P és „-S”, minden a két legnépszerűbb HIKVISION kaputelefonról

Termékismertető

Előző cikkünkben bemutattuk milyen választási lehetőségeink vannak, ha kaputelefont szeretnénk vásárolni. Amennyiben a választásunk a HIKVISION DS-KIS603-as szettre esett, most részletesen is megismerheti az egyik legnépszerűbb terméket, amely jelenleg 2+2 változatú csomagban vásárolható meg.

DS-KIS603-P
Hikvision DS-KIS603-P IP kaputelefon szett

A DS-KIS603-P és a „-S” csomagok közötti különbségek:

  • „-P” szett tartalma:
    • DS-KV6113-WPE1 kültéri egység
    • DS-KH6320-WTE1 fekete beltéri egység
    • 2 db tápegység
    • szerelékek
  • „-S” szett tartalma:
    • DS-KV6113-WPE1 kültéri egység
    • DS-KH6320-WTE1 fekete beltéri egység
    • 4+1 portos PoE switch
    • szerelékek

Kínálatunkban ezen szettek esetenként „-W” jelzéssel vannak ellátva, ezek fehér beltéri egységet tartalmaznak.

Mikor melyiket ajánljuk?

Az első „-P” szett esetében az alábbi telepítési formákhoz javasoljuk:

  • Kültéri Wifi-n – Beltéri Wifi-n
  • Kültéri Wifi-n – Beltéri UTP vezetéken
  • Kültéri UTP vezetéken – Beltéri Wifi-n

A második esetben az „-S” jelzés azt jelenti, hogy egy olyan PoE switchet tartalmaz a rendszer, ami áramellátást is biztosít az egységeknek, így a kültéri és a beltéri egység is UTP vezetéken keresztül kommunikál. Fontos megjegyezni, hogy a csatlakoztatott mágneszárnak minden esetben külön tápellátást kell biztosítani, a kültéri egység nem tud áramot kiadni és nincs is lehetőség sehonnan „levenni”. A kültéri egységről 1 db külső kapu vezérelhető.

TIPP! Amennyiben van lehetőségünk vezetéket használni, akkor ezt a megoldást részesítsük előnyben. Így érhető el a legstabilabb kapcsolat az eszközök között!

Alternatív megoldás: Powerline adapterek!

Vezetékezés

A vezetékhálózat kialakítása egyszerű feladat. Amelyik eszközt UTP vezetékről szeretnénk üzemeltetni, annak az ajánlott vezetéktípus a cat5e vagy cat6. A mágneszárnak típustól függően 12V egyen- vagy váltófeszültségű tápellátást szükséges kiépíteni. A legegyszerűbb megoldásban a Scharfer vízálló tápegységei helyezhetőek el, így a kültéri egység mellé érdemes a 230V-ot kivezetni. Amennyiben a közelben van motoros kapu, általában onnan egyszerűbb a 230V leágaztatása. Fontos, hogy ezt szakképzett villanyszerelő végezze a balesetek elkerülése végett.

Wifi kapcsolat használata esetén szükségünk lesz helyben 12V-ra, így az eszközök mellé érdemes 230V-os kiállást készíteni és helyben a transzformátorral előállítani a 12V-ot. Kültéri esetében mágneszár használatakor a nagyobbik kültéri vízálló tápegységet szoktuk javasolni (Scharfer SCH-60-12). Lehetőségünk van van a biztosíték táblából is elvezetékelni a kisfeszültséget, pl a Mean Well HDR-60-12-es D-sínes tápegységgel. Ez esetben vegyük figyelembe a feszültségesést!

Figyelem, feszültségesés! A vezetékek keresztmetszete, hossza és a kiadott feszültség értékétől függően a feszültség csökkenni fog a végponton.

pl.: betáplált feszültség: 12.4V, használt UTP érpár: 2, UTP kábelhossz: 20 méter, Kimenő feszültség: 10.76V. 4 érpárral a kimenő feszültség: 11.58V

A mágneszár – példánkban egy egyenáramú CV-14L/DC – vezetékezése 0,5-1mm2 keresztmetszetű vezetékkel szükséges elvégezni. A gyakorlatban ez egy sorbakötés lesz a kültéri egység – tápegység – mágneszár vonalon.

Mágneszár beközés
Mágneszár bekötés
Dióda bekötés
Dióda bekötése

Fontos, hogy a kültéri egység védelme érdekében „védődiódát” kell alkalmazni. Ennek bekötését a fenti rajz mutatja, ahol a mágneszárat felűlről mutatjuk.

Szerelvényezés

A programozást érdemes asztalon összeállítva megtenni – főleg Wifi használata esetén. Ezután már az eszközök felszerelése egyszerű. Minden esetben esővédőt (nem tartozék) kell használni, amely 4 csavarral rögzíthető a falra. A csomagban találunk egy matricát, amin meg van jelölve a szerelési magasság. Ez 140cm-ben határozta meg a gyártó, de ettől eltérhetünk valamelyest, ha szükséges. A szerelési matricát felhelyezve 4 tiplit kell a falban elhelyezni (tartozék). Ezotán már csak az van hátra, hogy a csomagban megtalálható rögzítő lappal együtt felcsavarozzuk a plexi esővédőt. Vigyázzunk, ne törjük el a plexit a csavar túlhúzásával. A kültéri egységet ezután a szerelőlepra akaszva, alulrúl egy impusz csavarral tudjuk rögzíteni. Az imbusz csavar a kltéri egység aljában van gyárilag becsavarva, az imbuszkulcs mellékelve van. Ne felejtsük el a rögzítés előtt a megfelelő vezetékeket bekötni. Mindig hagyjunk némi mozgásteret a vezetékek hosszával, inkább legyen 10 cm-el hosszabb, mint rövidebb :-).

A beltéri egység felszerelése is szintén egyszerű. Szintén egy szerelőlapot találunk a szettben és ezt is 4 csavarral tudjuk rögzíteni. A vezetékek bekötése után csak felülről rá kell akasztani a beltéri egységet.

Programozás

A termék összeállítása után – javasoljuk, hogy előbb asztalon állítsuk össze – jöhet a programozás. A 2021. júliusában megjelent legújabb szoftver magyar nyelvű menüt kínál, ahol egy varázsló segítségével nagyon egyszerűen be lehet programozni a kültéri és beltéri egységet.

Az alábbi szoftvereket érdemes letölteni és telepíteni, de nem feltétele a rendszer használatának.:

  • IVMS4200 (Részletes beállításokhoz)
  • SADP (Eszköz aktiválás, jelszó helyreállításhoz)
  • Android vagy iOS Hik-Connect alkalmazás

Az alap beállításokat megmutatjuk egy videóban. Fontos, hogy pontosan kövessük a lépéseket és a különböző fázisoknál (pl. DHCP címkiosztás) várjuk meg, amíg a rendszer frissűl. Utólag nehezebb resetelni és előlről kezdeni.

TIPP! Mindig a legfrissebb szoftvereket használjuk! Vásárlóinknak ezt külön kérés nélkül, díjmentesen elvégezzük, mielőtt a terméket a GLS kiszállítja. Így a termék már egy teszten át is esik – pixelhiba ellenőrzés, alapműködés ellenőrzés, hang és kép ellenőrzés.

Nem bajlódnál vele? Előprogramozási szolgáltatásunk is elérhető!

Programozás menete

Az áram alá helyezés után kb 30 másodperccel elindul a varázsló, ahol egy adminisztrátori jelszót (2x) és egy e-mail címet kell megadni. Ezt a jelszót jól jegyezzük meg és legyen kellő bonyolultságú (kis-nagybetű-szám). Az e-mail-t érdemes most megadni, mert így egyszerűsödik a jelszó visszaállítás, ha elfelejtenénk. Ez esetben nem szükséges a forgalmazóhoz fordulni a jelszó helyreállításhoz. A varázslóval beállíthatjuk az alapokat: eszközök aktiválása, ip cím beállítások, lakásszámok (nagyobb rendszernél), beltéri fő- vagy mellékállomások. A részletesebb beállítások csak az IVMS4200 szoftverből érhetőek el, amely szintén ingyenes és letölthető weboldalunkról.

Távoli elérés

Miután az alaprogramozást elvégeztük, töltsük le a Hik-connect applikációt iOS készülék esetén az Appstore-ból, Android esetén a Hikvision oldaláról: appstore.hikvision.com

Az applikációt megnyitva regisztráljunk egy fiókot, majd belépve a jobb felső sarokban bökjünk a QR kód beolvasására. A beltéri egység Hik-connect menüjében egjelenő QR kód leolvasásával már hozzá is adtuk az eszközt a fiókhoz. Csengetésre már a mobilunkon is megjelenik a hívás. Ez a funkció késleltethető is, illetve megosztható másik készülékekkel – felhasználói fiókokkal.

Hogy jutunk ki?

Sok esetben előfordul, hogy nincs lehetőségünk a kapu belső oldalára kilincset tenni, mert a kapu „átnyúlható”. Lehetőségünk van nyomógombot is csatlakoztatni, akár érintésmenteset is, így azzal is kezdeményezhető ajtónyitás.

Nincs nálam a kulcsom, hogy jutok be?

2 lehetőségünk van. Mifare kártyánkkal, vagy mobilunkról kezdeményezett ajtónyitással.

Nem csengettek, de valaki lehet kint.

A beltéri egységről és a mobiltelefonunkról kezdeményezhetünk kitekintést, anélkül, hogy a kapu előtt álló erről értesülne.

Mennyi ideig van nyitva a kapu gombnyomás után?

A kültéri egység webes felületén beállítható, hogy a mágneszár mennyi ideig legyen nyitva. Általában ez az érték 5-10 másodperc. Idősek, vagy lassan mozgó személyek esetén szoktuk ajánlani, hogy válasszák a memóriás (impulzusos) zárat, ami a gombnyomás után addig marad nyitva, amíg az ajtó becsukásra nem kerül.

Beépített miniriasztó és kimenetvezérlés

A rendszer rendelkezik egy 8 bemenetes miniriasztóval. A beltéri egységhez lehet csatlakoztatni a nyitás- és mozgásérzékelőket, valamint minden kontaktussal rendelkező eszközt. A funkció bekapcsolása után mint egy hagyományos riasztónál beütjük a kódunkat és a rendszer élesítésre kerül. Riasztás esetén a mobiltelefonunkra kapjuk a jelzést, illetve van lehetőség a beltéri egység kimenetével is vezérelni eszközt, például hang és fényjelzőt.

Kimenetek és bemenetek

A kültéri egység rendelkezik 4 bemenettel illetve 1 kimenettel. A kimenetre csatlakoztatható a vezérelni kívánt kapu. A bemenetekre csatlakoztatható az ajtónyitó gomb, illetve mgneses nyitásérzékelő az ajtó nyitvamaradásának figyelésére. Jelenleg ez a jelzés csak a számítógépes IVMS szoftverben jeleníthető meg, a mobilappban és a kijelzőn nem.

A beltéri egységen a már említett 8 bemenet a miniriasztó funkcióhoz, illetve 2 kimenet ami vezérelhető akár becsengetésre, akár riasztásra. Kézi indítás is lehetséges a beltéri egység érintőképernyőjén keresztül.

Belépőkártyák

Minden kártyaolvasós szetthez biztosítunk egy Mester kártyát, amivel felprogramozhatóak a belépőkártyák. A folyamat nem is lehetne ennél egyszerűbb:

  • Tartsuk fel a mesterkártyát a kültéri egységnek
  • Tartsuk fel sorban a hozzáadni kívánt kártyákat, tageket
  • Tartsuk fel újra a mesterkártyát, hogy kilépjünk a kártyahozzáadásból
  • Minden hozzáadott kártya használható innentől kapunyitásra

Részletes beállítási lehetőségek

Az IVMS-4200 AC szoftveren keresztül beállíthatóak a kültéri és a beltéri egység egyéb paraméterei. A kültéri egység rendelkezik webes felülettel, így ehhez nem szükséges alapvetően a program, ami elérhető Windows PC-re és Macintosh rendszerű számítógépekre is.

Wifi csatlakozatások

Az egységek 2,4GHz-es Wifit tudnak kezelni. A telepítési helyeken ellenőrizzük, hogy stabil-e a kapcsolat. Amennyiben minden eszközt vagy csak részben Wifi-n szeretnénk haználni, úgy az alábbi eljárást kell kövessük.

  • Vezetékkel állítsuk össze a rendszert és menjünk végig a varázslón
  • A beltéri egységet csatlakoztassuk fel a bellítsok menüben a Wifi hálózatra, majd húzzuk ki a vezetékes kapcsolatot
  • Egy számítógéppel nyissuk meg a böngészőben azt az IP címet, amin a kültéri egység van, pl.: 192.0.0.65
  • Felhasználónév: admin Jelszó: az a jelszó amit a varázslóban legelőszőr beállítottunk
  • Keressük meg: Hálózat – Alapbeállítások – Wi-Fi menüpontot és töltsük ki az SSID és jelszó adatokat
  • A csatlakoztatás gombot megnyomva felcssatlakozik a hálózatra
  • Húzzuk ki a vezetékes kapcsolatot a kültéri egységből is
  • Most már mindkét eszköz közös hálózaton van, és megváltoztak az IP címeik, ezért újra le kell futtatnunk a varázslót és az 5/5-ös lépésnél ki kell választani a kültéri egységet újra, immár az új ip címén
  • Az eszközöket próbáljuk ki és ha minden rendben, felszerelhetjük a végleges helyre

További kérdések?

Segítünk már a tervezés kezdetén, de support szolgáltatásunk is rendelkezésére áll. A megvásárolt eszközök beállításához segítséget nyújtunk előre egyeztetett időpontban telefonon. Keressen minket bizalommal!

IPkaputelefon.hu