Hikvision IP kamera beüzemelése az SADP eszközzel

A HIKVISION IP kamerák beüzemelése rendkívül egyszerű. Általában minden termékhez a gyártó ad egy CD lemezt, amin a szükséges szoftverek megtalálhatóak. Amennyiben nincs cd olvasónk vagy nincs a csomagban, úgy a gyártó honlapjáról is letölthetjük a telepítőt.

Először töltsük le a SADP nevű programot innen, amely elérhető Microsoft Windows és Mac OSX rendszerre is:

SADP Windows vagy SADP Mac

Ez a program fog segítséget nyújtani a kamera aktiválásában. A készülékek inaktív állapotban kerülnek szállításra. Egyes típusok aktívan kerülnek kiszállításra, de ezt a gyártó külön jelzi is. Ezeknél a típusoknál nem kell aktiválni az eszközt, fix IP címmel és előre beállított alapjelszóval rendelkeznek. Ezen eszközöknél az SADP eszköz szintén használható, pl. ip cím módosításra.

Első lépések:

  • Csatlakoztassuk a belső hálózathoz a kamerát egy UTP kábel segítségével, ugyanabba a hálózatba, ahol a PC-nk is van.
  • Helyezzük táp alá a készüléket
  • Indítsuk el a SADP programot

A program elindítás után megkeresi a hálózaton elérhető kamerákat, rögzítőket, kaputelefonokat, beléptetőket, és azokat megjeleníti.

SADP
SADP képernyőkép

Válasszuk ki az inaktív kamerát, ekkor megadhatjuk mi legyen az admin felhasználóhoz tartozó jelszó. Válasszunk erős jelszót (kis-nagybetű-szám kombináció). Miután elfogadta a program, beállíthatjuk a további paramétereket. Az SADP szoftver több kamerát is képes egyidejűleg aktiválni. 

ERŐS JELSZÓ JAVASOLT – Fokozottan javasoljuk, hogy egy ön által választott erős jelszót adjon meg (amely legalább 8 karakteres és kis- és nagybetűket, számokat és speciális szimbólumokat tartalmaz), ezzel növelve a termék biztonságos használatát. Javasoljuk, hogy rendszeresen változtassa meg a jelszót, különösen fokozott biztonságot igénylő rendszerek esetén; a jelszó havi vagy heti módosításával hatékonyabban védi a terméket az illetéktelen hozzáféréstől.

Ahhoz, hogy a hálózaton a kamera elérhető legyen, meg kell adnunk egy IP címet, vagy első körben beállíthatjuk, hogy automatikusan kapjon címet a routertől (DHCP). Ne használjuk DHCP eléréssel a kamerákat, érhet minket meglepetés a későbbiekben. Mindig azt javasoljuk, jelöljünk ki egy tartomány, ahol a biztonsági berendezéseink vannak, így a tűzfalban tartományi szinten egyszerűbb beállítani azokat a szolgáltatásokat, amelyek hozzáférhetnek ezekhez az eszközökhöz. Természetesen a legjobb, ha külön hálózatban üzemelnek és ha nincs szükség távoli elérésre, akkor szükséges lekorlátozni ezeket a szolgáltatásokat, a biztonságunk érdekében. Vállalati környezetben jellemző a külön dedikált VPN hálózat ezekhez a berendezésekhez.

Az alábbi alap paramétereket érdemes a SADP-n keresztül beállítani:

IP cím, Maszk, Átjáró. Ezek beállításához válasszuk ki az adott eszközt (X a bal oldalon), majd kitöltés után nyomjuk meg a „Modify” gombot.

Most már a hálózaton elérhető az eszköz böngészőn keresztül is a megadott jelszóval (felhasználónév: admin), ahol már nagyon sok paramétert beállíthatunk. Az ajánlott böngésző Firefox 52.01 verzió! (kapcsolódó cikk – plugin javítás)

 

FIGYELEM!

Szintén használható az ingyenes IVMS4200 szoftver is a beállítások eléréséhez, amely rendelkezik beépített aktiváló résszel az eszközmenedzsment fülön. Letöltés

Mielőtt minden beállít, frissítsen a legújabb szoftverre! Ezt böngészőn keresztül is megteheti, a szoftverfrissítések letölthetőek a Hikvision oldaláról. (link) Ne felejtsen el a frissítés után egy teljes resetet elvégezni! 

A linkek utolsó frissítése: 2020. 02. 18.

biztonsagosotthon.hu banner
Biztonságos Otthon Webáruház
IPkaputelefon.hu