Hikvision IP kamera beüzemelése

A HIKVISION IP kamerák beüzemelése rendkívül egyszerű. Minden termékhez a gyártó ad egy CD lemezt, amin a szükséges szoftverek megtalálóhatóak. Amennyiben nincs cd olvasónk, úgy a gyártó honlapjáról is letölthetjük.

Először töltsük le a SADP nevű programot innen: Letöltés

Ez a program fog segítséget nyújtani a kamera aktiválásában. A készülékek inaktív állapotban kerülnek szállításra.

Első lépések:

  • Csatlakoztassuk a belső hálózathoz a kamerát egy UTP kábel segítségével, ugyanabba a hálózatba, ahol a PC-nk is van.
  • Helyezzük táp alá a készüléket
  • Indítsuk el a SADP programot

A program elindítás után megkeresi a hálózaton elérhető kamerákat, rögzítőket, kaputelefonokat, beléptetőket, és azokat megjeleníti.

SADP
SADP képernyőkép

Válasszuk ki az inaktív kamerát, ekkor megadhatjuk mi legyen az admin felhasználóhoz tartozó jelszó. Válasszunk erős jelszót (kis-nagybetű-szám kombináció). Miután elfogadta a program, beállíthatjuk a további paramétereket.

Ahhoz, hogy a hálózaton a kamera elérhető legyen, meg kell adnunk egy IP címet, vagy első körben beállíthatjuk, hogy automatikusan kapjon címet a routertől (DHCP). Ne használjuk DHCP eléréssel a kamerákat, érhet minket meglepetés a későbbiekben. Mindig azt javasoljuk, jelöljünk ki egy tartomány, ahol a biztonsági berendezéseink vannak, így a tűzfalban tartományi szinten egyszerűbb beállítani azokat a szolgáltatásokat, amelyek hozzáférhetnek ezekhez az eszközökhöz. Természetesen a legjobb, ha külön hálózatban üzemelnek és ha nincs szükség távoli elérésre, akkor szükséges lekorlátozni ezeket a szolgáltatásokat, a biztonságunk érdekében. Vállalati környezetben jellemző a külön dedikált VPN hálózat ezekhez a berendezésekhez.

Az alábbi alap paramétereket érdemes a SADP-n keresztül beállítani:

IP cím, Maszk, Átjáró. Ezek beállításához válasszuk ki az adott eszközt (X a bal oldalon), majd kitöltés után nyomjuk meg a “Modify” gombot.

Most már a hálózaton elérhető az eszköz böngészőn keresztül is a megadott jelszóval (felhasználónév: admin), ahol már nagyon sok paramétert beállíthatunk. Az ajánlott böngésző Firefox 52.01 verzió! (kapcsolódó cikk – plugin javítás)

FIGYELEM!

Mielőtt minden beállít, frissítsen a legújabb szoftverre! Ezt böngészőn keresztül is megteheti, a szoftverfrissítések letölthetőek a Hikvision oldaláról. (link) Ne felejtsen el a frissítés után egy teljes resetet elvégezni! 

Szintén használható az ingyenes IVMS4200 szoftver is a beállítások eléréséhez. Letöltés

A linkek utolsó frissítése: 2019. július 7.

Hikvision ColorVu
A ColorVU technológiával éjszaka is színes képet kaphatunk!