A Postás hiába csenget kétszer – Hikvision IP kaputelefon!

IP-alapú videokaputelefon, a világ első számú CCTV gyártójától. Ha valaki már otthonosan mozog a képi megjelenítésben és annak IP-alapú átvitelében is, miért is ne készíthetne első osztályú kaputelefont is, temérdek szolgáltatással?

IP-alapú videokaputelefon, a világ első számú CCTV gyártójától

• A Hikvision-től megszokott prémium minőség kedvező áron
• Vonzó, lapos megjelenésű, csempés menükialakítású beltéri egységek
• Érintőképernyős kezelés
• Vezetékes és WiFi-s, akár hordozható beltéri monitoregység
• Kényelmesen kialakítható, összetett rendszer, egy lakástól akár több ezer lakásig
• Eszményi megoldás lakások, lakóparkok, irodaházak, panziók, hotelek számára
• Irodai környezetben is nagyon jól használható, belső, video intercom funkciók
• Beléptetőkártyák kezelése kapunyitáshoz
• Üzenetek elmulasztott hívások, jelzések, riasztások esetén
• Korlátozott funkciójú, 2/8 zónás riasztó bemenet, minden beltéri egységben
• Nagyon egyszerűen bővíthető rendszer
• Élőszavas visszaigazolások, magyar nyelven. pl., „az ajtó nyitva”
• Távoli hozzáférés, kezelés, programozás iVMS szoftveren keresztül
• Előkészületben lévő Androidos, iOS-es telefonokhoz való távoli alkalmazás

A bevezetőben tett kijelentés fura lehet sokak számára, hisz megszokhatták, hogy a Hikvision név elsősorban megfigyelőrendszerekhez kötődik. De ha valaki már otthonosan mozog a képi megjelenítésben és annak IP-alapú átvitelében is, miért is ne készíthetne első osztályú kaputelefont is, temérdek szolgáltatással? Nos, szerencsénkre, Hikvisionéknél is így látták, ezért megalkották a minden igényt kielégítő, vonzóan kecses beltéri egységekkel és csinos kültérikkel kiépíthető kaputelefonjaikat.

Az IP-é a világ!
Manapság ha eldobunk egy antik, tárcsás telefont, akkor az nagy valószínűséggel egy IP-alapú rendszert fog telibe találni! De a tréfát félretéve, ma már hálózatos rendszer használata nélkül, szinte semmit sem lehet eladni. A Hikvision kaputelefonjában ráadásul jól ötvözi a klasszikus kaputelefont, üzenetrögzítőt, mobiltelefont és a megfigyelő-, valamint riasztórendszereket a képfelvevőkkel. A távoli, iVMS szoftveren való hozzáférés, kezelés és programozás, magától értetődő alapfunkció. Így a készülékek működése beállítható távolról, anélkül, hogy a telepítőnek ki kellene szállnia a helyszínre.

Kicsitől, a nagyon keresztül, az elképesztően óriásiig
Amikor kaputelefonra gondolunk, akkor talán a klasszikus egy kapuegység, egy beltéri egység ugrik be azonnal. Erre is kínál lehetőséget az új kialakítás, ám az igazi ereje a nagyobb rendszereknél mutatkozik meg, például egy társasháznál/irodaháznál, vagy egy komplett társasházi lakóparknál. Mivel nincsen kifejezetten központi egység, a bővítésnél is csak annyi a teendőnk, hogy újabb, és újabb switcheket illesztünk a rendszerhez. A gyártó által javasolt és gyártott switch, PoE táplálást is lehetővé tesz. Ez egy speciális 24VDC feszültségű eszköz, vagyis a kereskedelembe kapható PoE switch nem alkalmas erre a feladatra. A legkisebb (egy kameraegységes kültéri, és egy monitoros beltéri) kialakítás is már 6, bármilyen eszközt (kapu-, vagy monitoregyég) képes kezelni. Az eddigi, Hikvision egységekből felépített megoldásoknál 4000 feletti egységszámú rendszert is létrehoztak már, de struktúra még ennél nagyobbra is alapot ad. Természetesen a kettő között, bármilyen lakás- / szoba- / irodaszámú felépítés elkészíthető, kivitelezhető.
Családi házaknál a még kényelmesebb használatot a beépített WiFi-t is tartalmazó, akár a kertbe is kivihető, beltéri monitoregység jelenti.

Rendszerfelépítés
Az IP-alapú kialakítás előnye, az egyszerű topológia kiépítése. A kültéri és beltéri egységektől a 6, vagy 12 eszközt kiszolgáló switchekbe (KAD-6xx) futnak a kábelek. Tehát a kisebb rendszereknél (pl.: négylakásos társasház) elég lehet egy darab 6-os kapcsoló, a nagyobb rendszerekhez pedig gazdaságosabb a 12-eseket választani. Persze a kettő kombinálható is, ha úgy jön ki az eszközszám. A KAD-6xx swich-ek, 2 vagy 4 külső LAN aljzatot tartalmaznak. És hogy a miért kell 4 db LAN csatlakozás a switchre? Egyszerű a válasz: egy többszintes, négyirányban (vízszintesen és függőlegesen is kiterjedő) épületben, a jobbra-balra, valamint a fel-le irányokba is futhatnak az UTP kábelek, nem kell bonyolult hurkokat képezni hozzájuk, egy-egy távolabbi iroda / szoba miatt.

Meglévő LAN hálózatra is jó?
Ha már bejáratott, jól működő hálózat üzemel a területen, akkor annak szabad kapacitása is felhasználható, mindössze a kül- és beltéri egységek helyi tápellátását kell biztosítani.

Jó, jó! De mit tud a kaputelefon-rendszer?
Egy szóval válaszolva: MINDENT! Talán még néha túl sokat is, ahhoz képest, hogy kaputelefon.
A beltéri egységek, melyek lehetnek kagylónélküli érintőképernyők, vagy asztali kialakítású mesterállomások minden funkcióhoz hozzáférést engednek.
A kommunikáció magyar feliratos, csempealapú megjelenésű szoftveren át folyik, magyar, élőszavas visszaigazolásokkal. Ízig-vérig 21. századi megoldás!
Ha éppen nincsen bejövő hívás, vagy üzenet (!), a képernyő sötét. A burkolatba süllyesztett érintőgombokkal ekkor is nyitható a kapu, vagy megtekinthetők a kameraképek.  A tablethez szokott felhasználók teljesen otthon érezhetik magukat a kaputelefon használatakor!
A rendszerhez a dedikált kültéri kameraegységeken túl, bármilyen Hikvision  IP-alapú kamera  betallózható a hálózatról. Sőt, akár analóg, Turbo HD rögzítő bármely csatornája is.
Így az épületben, kertben, garázsban már meglévő kamerák képe is megjelenhet a kaputelefon monitoregységén.

Kommunikáció kívül, belül
Hatalmasra bővíthető rendszerről lévén szó, ha olyan beltéri egységet választunk, amiben beépített kamera is van, akkor a szomszédos irodába, vagy akár a szomszédos épület egy másik irodájába, lakásába is áttelefonálhatunk video módban, a belső hálózatot felhasználva (video intercom).
A „Hívja a központot!” csempére bökve, az iVMS szoftver előtt ülőt is fel tudjuk hívni közvetlenül (akár video módban is), legyen ő akár az épület recepcióján, akár egy másik város „Help desk” állomásán.
Ez utóbbi funkciókkal és a beépített riasztási és üzenethagyási lehetőségekkel, egy panzió, szálloda, apartman-ház belső kommunikációja teljességgel lefedhető, akár még az ajtónyitások is!

Rögzíthetők-e a képek?
Egy modern videokaputelefonnál ez már alap, hogy az elmulasztott hívásokhoz társított képeket rögzítse, így ez itt is megvan. De ezen túlmenően, ha nem válaszolunk (a beállítható csengetési időn belül), akkor a kültéri egység „Kérjük, hagyjon üzenetet!” felszólítására a mikrofonba beszélve hagyhat élőszavas bejelentkezést a kapunál álló (de már ezt megelőzően is elindul a hangfelvétel és a fényképkészítés).
A rendszer memóriájából bármikor előhívható az elmulasztott becsöngetések listája éppúgy, mint a létrejött hívások jegyzéke. Ha hagytak üzenetet, akkor az is meghallgatható a listára bökve, ha nem, akkor csak a környezeti zajokban gyönyörködhetünk.

Üzenetek minden mennyiségben!
De nem csak a kapuban álló, vagy a szomszédos épületben lakó, minket felhívó hagyhat üzenetet, hanem távolról, az iVMS szoftveren keresztül is küldhető szöveges üzenet, akár képpel kiegészítve, vagy akár reklámanyag is (pl.: a szálloda aktuális szolgáltatásai kínálhatóak vele, kedveskedhet a vendégnek egy üdvözlettel, stb.).
Maga a rendszer is hagy üzeneteket, a bemeneteire kötött eszközök riasztásakor, vagy szabotázskor. Ez utóbbiak valós időben riasztást is produkálnak az üzenethagyás mellett.
A kaputelefon saját naplójában mindennek utána is nézhetünk később.

Bejutás, de hogyan?
A kapuba érkezőnek a szokásos „becsöngetek-beengednek” módszer mellett, proxikártyás kapunyitásra is van módja a kültéri egységbe beépített olvasóval. Olyan kapuhoz, ahol nincs kültériegység (pl.: garázsbejáró), a rendszerhez illeszkedő, különálló olvasó telepíthető (RS-485 porton) a kényelmes beléptetés elősegítésére.

1, 2 és 4 lakás számára
Kiemelt figyelmet kapott az 1, 2 és 4 lakásos, irodás társasház, irodaház. Ezek számára dedikált 1, 2 vagy 4 gombos kültériegység áll rendelkezésre. Egy nyomógombosból kétféle design (műanyag- vagy alumíniumházban) is választható, infra, vagy látható fénnyel szerelt megvilágítóval (csak a műanyag kivitelnél). Minden kapuegység beépítve tartalmazza a kártyaolvasót is.

Öttől több ezer iroda/lakás számára
A nagyobb rendszerekhez számbillentyűs kültériegység ad lehetőséget a több ezer beltéri egység közvetlen meghívására. Ekkor is van mód egygombos kültériegység illesztésére, mely beállíthatóan egy irodát/lakást/szobát hív meg.

Igényekhez igazítható monitoregységek
Minden beltéri egység érintőképernyős, különbség mindössze abban van köztük, hova és milyen felhasználásra szánják. A mindent lefedő, kagylós kialakítású „Master” egység a recepción, az asszisztensi munkaállomásnál, vagy a portán használható ki a legjobban.
A kisebb felbontású monitoregységek elsősorban lakásokba használhatók, és a beépített WiFi-t tartalmazónak a kertes házban lakók fognak leginkább örülni, annak mobilitása okán. Persze komoly lehetőségeket rejt az utólagos kaputelefon kiépítéskor is. Egy tápegységet bárhova be lehet dugni, az információ már WiFi-n folyik.
Irodai környezetbe a nagyobb felbontású típusok felelnek meg, ebből létezik kamerát is tartalmazó, video intercom funkcióhoz. De természetesen az igényeknek és a pénztárcának megfelelően, bármely típus, bárhová szabadon telepíthető.

További szolgáltatások, felsorolásszerűen
• „Beállítható „ne zavarj” funkció folyamatos vagy időszakhoz rendelve, üzenethagyással
• Automatikus válasz
• Segélyhívó funkció
• Kommunikációs napló (honnan, mikor, milyen hosszan)
• Kóddal be- és kikapcsolhatót riasztórendszer funkció (éjszakai, rész, teljes éles)
• Automatikus képküldés ftp helyre, vagy iVMS szoftvernek ajtónyitáskor
• Beépített zajcsökkentés és visszhang-elnyomás
• Eszközfrissítése távolról
• Környezeti fényekhez alkalmazkodó kültéri megvilágító a kapuegységekben
• Számbillentyűs kapuegységekben beléptető funkciók (kártya+szobaszám+kód; kényszerítő kód)

A HIKVISION kaputelefon termékcsaládja hamarosan elérhetővé válik webáruházunkban!

IPkaputelefon.hu