12VDC/POE. De mit is jelent a PoE?

Hikvision big PoE switch

A POE tápellátást támogató eszközök esetében a tápellátás megvalósítható az adatközlő vezetéken. IP kameráknál (és egyre több Hikvision kaputelefonnál is) az UTP kábel szabványban meghatározott szálait a tápellátásra lehet felhasználni. Nagy előnye, hogy ez esetben nem kell a kamerának helyben tápellátást biztosítani és nem kell új vezetéket sem kihúzni. A PoE segítségével csökkenthető a kiépítési és üzemeltetési költség. Általában Ügyfeleink a PoE porttal rendelkező switcheket, vagy a már PoE tápfeladásra alkalmas NVR rögzítő berendezéseket keresik.

Hikvision PoE switch
4 PoE portos switch, 2 uplink porttal

Miért 48V van a PoE switchen, hiszen a kamerám 12 V-os?

Nem kell megijedni, a hálózatba betáplált 48 V-os feszültség nem fog teljesen kimenni az eszköz felé, mert a távolság és a vezeték ellenállása miatt ez csökkenni fog (feszültségesés). Még így is magasabb lesz a feszültség, de a PoE szabványnak megfelelő kamerák le fogják csökkenteni ezt maguknak a 12V-os tartományba. Fontos, hogy a kamera támogassa a IEEE 802.3af PoE, vagy a IEEE 802.3at PoE+ szabványt.
A két szabvány között az a különbség, hogy az első esetében 15,4W (valóságban csak 12,95W), a második esetben eszközönként már 30W is biztosítható a nagyobb teljesítmény igényű eszköz számára (pl. PTZ kamerák).

Nem PoE szabványos a kamerám, használhatok mégis távtáplálást?

2 megoldás is létezik, az aktív és a passzív tápfeladás.

Az aktív PoE injektoros berendezések biztosítják a 48V-t a vezetéken és az eszköz előtt található aktív PoE splitter pedig leválasztja az UTP kábelről a tápot és 12V-t biztosít a berendezés számára. Ebben az esetben kapunk egy szabvány tápcsatlakozót és egy UTP csatlakozást a kamera felől, melyeket már bedughatunk a kamerába.

Kis távolságokban alkalmazható a passzív feladó és splitter, de a feszültségesés miatt ezt nem szoktuk javasolni. Ebben az esetben a 12V-os tápegységet csatlakoztatjuk a passzív PoE injektorba és a túloldalon ezt bonjuk szét szintén egy passzív leválasztóval. A csatlakozás a kamera oldalon megegyezik az aktív eszköznél használttal.

Extended Range?

A Hikvision PoE switch kínálatában általában van az eszközökön egy Extended Range kapcsoló. A Hikvision saját technológiáját használva a távolság akár 250 méterre növelhető a hagyományos PoE switchek használatához képest. A távolságok eléréséhez ajénlott a Hikvision saját fejlesztésű UTP vezetékeit használni, melyek cat5e, illetve cat6 változatban is elérhetőek.

Menedzselhető switchek

A kínálatban megtalálhatóak a menedzselhető switchek is, melyek esetében a portok szabályozhatóvá válnak. Ezek nagy rendszerekben ajánlottak, így biztosítva a stabil működést a nagy forgalom mellett.

Melyik a jó megoldás?

  • No1. PoE switch – PoE kamera
  • No2. Aktív PoE tápfeladás
  • No3. Passzív PoE tápfeladás

PoE Switchek a webáruházban

IPkaputelefon.hu